blog
Hoe beoefen je gezonde zelfliefde als je boos bent?
Zodra je een gevoel dat in de weg zit, zoals bijvoorbeeld boosheid op de volgende manier benadert, laat het zijn verkrampte vorm los. Er ontstaat ontspanning en het gevoel keert terug naar zijn basis, zijn oorsprong. Hoe doe je dat?
Stilstaan en kijken naar het gevoel
Als stilstaat en het gevoel in ogenschouw neemt, ernaar kijkt, houdt je op met vechten en het willen veranderen van je boosheid. Het gevoel verandert daardoor. Je gebruikt je ego vermogens om er niet langer van weg te lopen. Het gevoel is er nog steeds, je erkent het, je bent hierin eerlijk. We noemen dit het volwassen ego niveau. Je kunt hier meerdere minuten de tijd voor nemen.
Vrede sluiten met de boosheid
Accepteren dat dit gevoel echt waar is. Je verzet ertegen of het vermijden ervan is bij stap 1 losgelaten. Maar vrede sluiten gaat verder. Je begint de boosheid toe te eigenen als iets wat bij jou hoort, iets dat wezenlijk is aan jou. Het is waarschijnlijk veel vaker gebeurd en heeft je op een diepe manier ook gevormd. In plaats van dit te willen bestrijden of veranderen kom je tot het inzicht ‘acceptatie van verlies’. Dat wil zeggen dat je volledig accepteert dat je nu boos bent en dat boosheid ook een deel is van jouw persoonlijke geschiedenis. Dit is het rijpe ego of ´tragisch existentiële niveau´. Dit kun je eveneens meerdere minuten doen.
Intuïtief doorzien op psychologisch niveau
Doordat je er nu in vrede bij bent kan er inzicht ontstaan in wat er werkelijk speelt. Je weert het gevoel niet meer af, maar je bent er stil en open bij en gaat nu zien hoeveel verschillende lagen aanwezig zijn in deze boosheid. De ruimte die je geschapen hebt in deze open houding van acceptatie bevrijdt je intuïtieve helderheid. Daarmee kun je zonder puzzelen of redeneren de situatie dieper doorzien.
Je kunt bij deze stap een Zijnsgeoriënteerd leraar vragen om met je mee te kijken. Het zal je helpen om inzicht te krijgen in hoe en waarom boosheid in jou getriggerd wordt.
De waarde ervan gaan zien
Als je er vervolgens nog langer bij stil blijft staan, met een nieuwsgierige en open blik, begint er een besef van kostbaarheid en puurheid te dagen. Deze is als onderliggende presentie (en intentie) in al deze commotie altijd aanwezig. Die puurheid is niet ergens het resultaat van, maar is een oorspronkelijke puurheid die in haar eigen dimensie bestaat. Daar is iets onverwoestbaar en tijdloos aan. Zo ontstaat er ruimte in je geest voor deze subtiele dimensie. Ook hier is het uitermate behulpzaam een Zijnsgeoriënteerd leraar mee te laten kijken.
Bron: Gezonde Zelfliefde van Hans Knibbe
de relatie van boosheid met helderheid of ´realisme´ bron: Happinez
Wil je meer meer lezen over Zelfliefde? meer over Zelfliefde en zelfhaat
De cursus Gezonde Zelfliefde start in op 22 januari in Utrecht en in het voorjaar Amsterdam
Wil je meer blogs van mij lezen?
‘als je boosheid toe-eigent of op je eigen bord neemt dan wordt jouw liefde, helderheid en wijsheid wakker.’